Knjiga
Canopy by Hilton
U
zagrebačkom hotelu Canopy by Hilton predstavljena je knjiga Canopy
by Hilton hotel book. Knjiga čuva od zaborava industrijsku i
kulturnu povijest Zagreba posebice njegovog dijela koji se proteže
uz Branimirovu ulicu gdje je sada hotel.
Za
dizajn knjige zaslužni su dizajneri hotela Dean Franić i Saša
Šekoranja iz Studija Franić Šekoranja, tekstove je napisala Željka
Zrnić, dok su fotografije snimili Duško Vlaović, Karla Jurić i
Matej Jurčević te Sanjin Kaštelan, koji su zaslužni što se
knjiga koloristično podudara s interijerom hotela.
"Ova
knjiga prikazuje život hotela, od procesa nastanka ideje do života
hotela danas i to svih njegovih aspekata, gostiju, zaposlenika,
hrane, koktela, dizajna i umjetnosti, jedno cjelovito iskustvo kojem
svi mi težimo kad dođemo u neki novi grad ili zemlju." rekao
je Dean Franić iz Studija Franić Šekoranja.
"Hilton
je ovim projektom pokazao da može i želi biti leader u hotelskom
businessu. Pokazali smo da nam je cilj podizati ljestvicu u
dosadašnjim uzusima hotelskog poslovanja, a da ćemo tako i
nastaviti svjedoče i naša planirana širenja portfelja. Ova knjiga
je vrijedna uspomena na sav rad koji smo prošli zajedno sa Studiom
Franić Šekoranja" izjavila je Josipa Jutt, direktorica Hilton
hotela.
Autorica
Željka Zrnić u knjizi navodi " Najslađe
mjesto u kvartu, slavna Union tvornica, samo dvije godine nakon što
je otvorena dobila je titulu ekskluzivnog dobavljača slatkiša za
dvorove u Beču i Budimpešti. Nekada davno ljudi koji su živjeli u
ovom kvartu mogli su osjetiti radost kakvu su drugi mogli samo
vidjeti u filmovima o Willyju Wonki i tvornici čokolade. Tek
nekoliko koraka od hotela, prije više od stoljeća, otvorena je
najslađa tvornica u regiji. Električni tramvaj tek je počeo
prometovati, a jedna od tramvajskih stanica nalazila se upravo ispred
tvornice. Ljudi su prilikom izlaska iz tramvaja bili omamljeni
slatkim čokoladnim mirisom koji je izlazio kroz dimnjake i prozore
tvornice.U to je vrijeme nastala čuvena nugat čokolada s bademima,
lješnjacima i orasima, koja će kasnije postati i danas najpoznatiji
hrvatski čokoladni proizvod – Bajadera."
Pripremio:
Tomislav Radić
snimke:
Marko Čolić, Ivo Trojanović
Nema komentara:
Objavi komentar