Turistička ponuda Vukovarsko-srijemske županije predstavljena u
Zagrebu
Dunav, dvorci, hrana, vino, tradicija i
manifestacije Srijema i Slavonije. Nakon što posjetite ovaj dio Hrvatske dobit
ćete posve novu dimenziju našeg kraja“, kazala je Rujana Bušić Srpak,
direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije na
predstavljanju turističke ponude ovog kraja u zagrebačkoj Vinoteci Bornstein.
Na istoku Hrvatske
sezona traje čitavu godinu, a dio bogate turističke ponude su obiteljska
poljoprivredna i seljačka turistička gospodarstva. Jedno takvo je i etno kuća
koju je prije nekoliko godina otvorila Marica Jovanovac. „Snašini kućari“ u
Gradištu odraz su tradicije i običaja i uz dobru hranu i vina.
Martin Božanović u
Zagreb je došao u dvostrukoj ulozi, kao predstavnik Turističke zajednice Općine
Nijemci i kao kapetan riječnog katamarana
Sveta Katarina koji plovi Bosutom i Spačvom.
„Legenda kaže da su stari Rimljani za Bosut
govorili kako u svom carstvu imaju rijeku koja dopodne teče u jednom, a popodne
u drugom smjeru. Uistinu, Bosut ponekad tako mirno teče da se i najmanjim
vjetrom voda pokrene u smjeru kojim puše. Ljubitelji prirode u to se mogu
uvjeriti posjete li Nijemce u zapadnom Srijemu, okružene poljima i šumama“,
rekao je Martin Božanović te istaknuo kako ćete osim bogate tradicijske gastronomije i običaja u Nijemcima najbolje
osjetiti neraskidivu vezu čovjeka i prirode. Tu se možete opustiti u osami loveći šarana, štuku ili neku od dvadesetak vrsta riba koje
obitavaju u rijekama, a posjetite li izletište Sopotac, s njegove promatračnice
uživat ćete u pogledu na prirodu i u bogatom ptičjem svijetu.
Ovaj je Srijemac Zagrepčanima predstavio i hvaljenu slavonsku i srijemsku
kuhinju. Trba doći u
Srijem i Slavoniju i kušati kulen, kulenovu seku ili kobasice. Ponudit će vas i
jelima iz kotlića začinjenim domaćom mljevenom paprikom, poput fiš paprikaša
ili čobanca. Trba kušati smuđa i šarana, sarmu te brojna jela od piletine, junetine i svinjetine, šokačke ili
srijemske palačinke, tačke, masnicu s orasima, orahnjaču i makovnjaču Prije
svakog jela nazdravlja se čokanjčićem mirisne šljivovice, a bogatu kuhinju prate
vrhunska vina od kojih su najpoznatija ona iz srijemskog vinogorja. Ondje je i
najnagrađivaniji Iločki vinski podrum u
Hrvatskoj.
Nema komentara:
Objavi komentar