petak, 29. studenoga 2024.

 



Premium papar i vina Degrassi

U Zagrebu održana je večera sljubljivanja vina i papra. Četiri vina Degrassi, linije Special Edition Contarini, spojena su s odabranim vrstama papra tvrtke Premium začini. Priču o papru, o podrijetlu i terroirima ispričala je Alessia Cortesi, vlasnica marke Premium začini iz Zadra, naglasivši da je njezin projekt pokrenut tek , 2023. sa željom da se vrhunskim domaćim namirnicama u Hrvatskoj ponude novi okusi Među vrstama papra najpoznatiji je i najviše korišten crni papar, u 16.stoljeću zvan crnim zlatom jer mu je cijena bila poput cijene grama zlata pa se papar koristio kao valuta. Crni papar raste samo u tropskoj klimi, a svaki papar ima posebne značajke i njemu su, kao i vinu, važni i terroir i klima! Posebni terroir Contarini na bijeloj zemlji Bujštine, ali i posebno dobra godina, 2016., bile se povod da Moreno Degrassi, istarski vinar, nekim vinima da posebnu etiketu i novi naziv linije. Na večeri papra i vina, Moreno Degrassi predstavio je tri vina iz iznimne berbe 2016. godine: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, a četvrto, Petit Verdot, bilo je iz 2015. Te su godine pružile vrhunsku „sirovinu“ za odležavanje – tako da su vina stvorila novu liniju Special Edition. Za ta četiri crnjaka posebno su se dizajnirale etikete.

Tijekom večeri uz vina i papar kušala se hrana restorana Trilogija fino i vino.

Večera je počela pjenušavim ružičastim vinom Lilith. Kušala se berba 2019, provedena tradicionalnom metodom, samo od sorte crni pinot. Sitni mjehurići, nježna losos boja i ugodna svježina i voćnost, bili su idealan odabir za aperitiv.

Prvi slijed počeo je kušanjem divljeg papra voatsiperiferyja s Madagaskara, prepoznatljivog po notama citrusa i slatkih začina poput muškatnog oraščića i klinčića. Dobro se slaže s mnogim namirnicama (crvenim ili bijelim mesom, povrćem, salatama, pa čak i voćem poput jagoda i trešanja). Chef Marin Galinac spojio ga je s pačetinom, a hranu je pratio Cabernet Franc Degrassi 2016, s mirisom na tamno bobičasto voće, uz note slatkog drveta, karamele, blago tostirane crne kave i tamne čokolade, sa završetkom na crni papar i kožu. Vino je bilo snažno, trajno, a papar mu je dodatno pojačao okus.

Svježi zeleni papar u soli bio je uvod u drugi slijed. Zrna su kao i zrna crnog papra, ali zelene su boje jer se beru prije potpunog sazrijevanja. Papar ima svježu aromu i idealan je za one koji ne vole jako ljuto. Nježna paprenost nadopunjena je suptilnom voćnošću dajući mu kompleksniji okus. Preporučuje se koristiti u jelima za kratko kuhanje jer se tako čuva svježi okus. Poslužen je uz rumpsteak, a pratio ga je Cabernet sauvignon 2016, nedavno okrunjen zlatom s 96 bodova na ocjenjivanju Vinske zvijezde. Ocjenjivači su u njemu prepoznali arome crnog ribiza, metvice i cedra, naglašenu zrelost i sklad, kao i uravnotežene tanine koji će se još smekšati kroz vrijeme.

Treći slijed predstavljen je dimljenim teličerijskim (Tellicherry) paprom, iz regije Malabar na zapadnoj obali Indije. Papar se dimi bukovim drvetom, ima drvenasti, ali istodobno snažan i suptilan okus. U njemu su izražene i citrusne note, limun i limunska trava. Njime je bio začinjen gulaš od divlje svinje, a pratio ga je Petit verdot 2015. Sorta Petit verdot često se služi kao začin bordoškim vinima, no Moreno Degrassi vinificirao ga je samostalno. Vino odaje eleganciju, sočno je i snažno, ali i meko s potencijalom odležavanja jer to vino tek započinje svoj dug život.Završni slijed započeo je timutskim paprom iz Nepala, koji raste gotovo divlje na visoravnima. Smatra se „lažnim paprom“, a zovu ga i „timur bobica“. Timutski papar iz iste je obitelji kao i bobica sečuanskog papra. Ima izrazito kiselkastu aromu koja podsjeća na grejpfrut. Sljubljuje se s crvenim mesom na žaru, janjetinom i pirjanim povrćem, a chef Marin Galinac spojio ga je s jaretinom. Pratnja mu je bila Pinot noir 2016.. To vino ima voćnost zrelih trešanja na podlozi kože i cedrovine a zatim se javlja aroma griotte višanja u likeru. Vino je gusto, ali ujedno meko, oblo i toplo. Čista voćnost ponavlja se i na nepcu, uz lagani papreni finiš koji dugo traje. Papreni finiš vina uz timutski papar na jaretini stvorile su doživljaj jer je večer papra i vina bila je novo i originalno iskustvo.

Više o papru: https://premium-zacini.com/

Više o vinu: www.degrassi.hr

Pripremio: Tomislav Radić

Foto: Julio Frangen

Nema komentara:

Objavi komentar